Skip Navigation LinksAnnouncements
Tüm Duyurular

Bildiri Çağrısı- "Doğu Akdeniz’in Ekonomi Politiği ve KKTC"

Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2024, Salı

Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi işbirliği ile Doğu Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde 17-18 Ekim 2024 tarihinde “Akademi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kongresi’nin” ikincisi çevrim içi ve yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir. Kongrenin ana teması “Doğu Akdeniz’in Ekonomi Politiği ve KKTC” olarak belirlenmiştir. Kongrenin temel amacı değişen dünya koşullarında KKTC ekseninde Doğu Akdeniz ekonomi politiğinin teorik ve uygulamalı tartışmalar çerçevesinde analizini yapmaktır.

Uluslararası sistemin dönüşüm içerisinde olduğu, değişen dünya düzeninde gerçekleşen krizler ve belirsizlikler çağında Doğu Akdeniz, küresel siyasetin ağırlık merkezlerinden biri olmaya devam etmektedir. Doğu Akdeniz’in güvenliğinde stratejik bir konuma sahip olan Kıbrıs Adası ise bölgenin ve dünyanın ekonomi politiğinde kilit rol oynamaktadır. Adını adada yaşayan Türklerden alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, uluslararası toplumun tüm baskı ve izolasyonlarına rağmen devlet olma vasfını sağlamış bir aktör olarak bölge dengelerinde belirleyici bir konuma sahiptir. Son dönemde yeni enerji keşifleri, boru hattı projeleri, ulaştırma koridorları, gıda güvenliği gibi gündem maddeleriyle Doğu Akdeniz’in ve KKTC’nin küresel politikadaki yeri daha da önem kazanmıştır. 2024 yılı, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan garantörlük sıfatıyla uluslararası hukuka uygun olarak gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl dönümüdür. Türkiye’nin garantörlüğü adada devam eden 50 yıllık istikrar ve kalkınmanın teminatı olmuştur. Bu çerçevede “Doğu Akdeniz Ekonomi Politiği ve Kıbrıs” ana teması etrafında aşağıdaki konu başlıkları ve alt temalarla ilgili çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır.

• Doğu Akdeniz Ülkelerinin Jeo-Ekonomisi

• Doğu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanları Sorunu

• Doğu Akdeniz Tedarik ve Ulaştırma Koridorları

• Doğu Akdeniz Doğal Kaynakları ve Enerji Politikaları

• KKTC ve GKRY’nin Doğu Akdeniz Politikası (Enerji, Ekonomi, Güvenlik)

• Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz Politikası (Enerji, Ekonomi, Güvenlik)

• Küresel Aktörlerin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Siyaseti

• Kıbrıs Sorunu ve Çözüm Arayışları

• Türkiye-AB İlişkilerinde Kıbrıs ve Doğu Akdeniz

• Türk Dünyası Entegrasyonu ve Kıbrıs

• KKTC ve GKRY’nin Dış İlişkileri

• Kıbrıs Adasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum

• Kıbrıs’ta Eğitim, Kültür ve Sanat

• Doğu Akdeniz’de Bölgesel Ekonomi ve Bölgesel Kalkınma

• Doğu Akdeniz’de Sürdürülebilir Büyüme ve Kalkınma

• Doğu Akdeniz’in Enerji Ekonomisi ve Enerji Kaynakları Yönetimi

• Doğu Akdeniz’de Uluslararası Ticaret ve Turizm Ekonomisi

• Doğu Akdeniz’de İşgücü Piyasaları ve Çalışma Ekonomisi

• Doğu Akdeniz’de Eğitim ve Sağlık Ekonomisi

• Doğu Akdeniz’de Yoksulluk, Gelir Dağılımı ve Refah Ekonomisi

• Doğu Akdeniz’de Para ve Sermaye Piyasaları

Kongre ana teması dışında aşağıdaki çalışma alanlarıyla ilgili bildiriler de kabul edilecektir:

• Uluslararası Siyaset

• Uluslararası İlişkiler Kuramları

• Uluslararası Hukuk

• Uluslararası Örgütler

• İklim Krizi ve Çevre Çalışmaları

• Göç Çalışmaları

• Tarım ve Çevre Ekonomisi

• Endüstriyel Organizasyon

• Teknoloji Yönetimi ve Bilgi Toplumu

Kongre dili Türkçe ve İngilizcedir. Genişletilmiş özetler 600-800 kelime arası olup İngilizce olarak sisteme yüklenmelidir. Kongreye kabul edilen genişletilmiş özetler “Bildiri Özet Kitapçığında” yayınlanacak olup yüz yüze veya çevrim içi olarak sunulabilecektir.

Çalışmalarını kitap bölümü olarak değerlendirmek isteyen yazarlar, bildirilerinin tam metin halini belirtilen tarihe kadar sisteme yüklemelidirler. Tam metinler isteğe bağlı olarak Türkçe veya İngilizce dillerinde hazırlanabilecektir. Tam metin biçimindeki çalışmalar bilim kurulu tarafından değerlendirilecek ve çift kör hakem sürecinden geçtikten sonra, üniversitemiz bünyesindeki TODAİE yayınevi tarafından basılacak olan bir kitap çalışmasında yer alabilecektir.

Kongreye katılım ve yayın imkânları için katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

KONGRE YERİ

İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Mağusa, KKTC.

Başvuru ve Özet bildiri gönderimi için tıklayınız

Kongre Websitesi: Doğu Akdeniz’in Ekonomi Politiği ve KKTC